Je bekijkt nu Zijn core stability oefeningen belangrijk?

Zijn core stability oefeningen belangrijk?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

Zijn core stability oefeningen belangrijk?

De core bevindt zich in het centrum van het lichaam en is essentieel voor je lichaamshouding. Het moet voortdurend werken tijdens je dagelijkse bewegingen om het lichaam recht en vooral stabiel te houden. Bij bijna elke dagelijkse handeling of oefening wordt er kracht uitgeoefend op je core. Veel voorkomende klachten bij sporters komen veelal voor in de benen. Denk bijvoorbeeld aan knie, enkel en rugklachten. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je een lange tijd niet kunt sporten. Uit onderzoek is gebleken dat een goede core stability je kan beschermen tegen rug- en beenblessures.

Wat is “core stability” precies?

De core bestaat uit structuren die je romp regio vormen zoals je lage rug wervels, bekken, buikspieren en je heup regio. Een instabiele core kan krachten die op het lichaam komen niet stabiliseren en het lichaam zal deze functie door andere spieren laten overnemen. Hierdoor ontstaat dus ongewenste compensatie door het gebruik van andere spieren. Dit komt dan vaak voor tijdens trainingen en in je dagelijks leven. Deze compensatie kan zorgen voor een disbalans in het lichaam, wat kan leiden tot lichamelijke klachten of blessures.

Bij een instabiele core gaan andere spiergroepen de functie overnemen. Denk hierbij aan versterkte heupbuigers of een versterkte grote rugspier. Een holle rug en een gekantelde bekken is dan vaak het gevolg.

Hoe train je het beste core stability?

Een goede core zorgt voor efficiëntere bewegingen, meer kracht en stabiliteit. Kies ervoor om naast je krachttraining ook altijd een stuk core stability training te implementeren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je stabilisatoren in je core vaker te laten werken. Dit kan door je lichaam uit balans te brengen tijdens het trainen. Bijvoorbeeld door een single leg deadlift te doen zou je al je core stability kunnen trainen.

Forceer je dus vooral niet alleen op de grote spiergroepen of de machospieren zoals borst en biceps. Voeg core stability oefeningen toe. We hebben een aantal goede core stability oefeningen voor je op een rij gezet.

Plank

Side-plank

Superman

Dead bug

Single leg glute bridge

Russian twist

Ab wheel rollout