Je bekijkt nu Wat zijn BCAA’S? De belangrijkste aminozuren?

Wat zijn BCAA’S? De belangrijkste aminozuren?

Wat zijn BCAA’s nou eigenlijk en waar zijn ze  goed voor? Dat is een vraag die veel beginnende sporters zich bij het supplement BCAA’s afvragen. BCAA is een afkorting voor branched chain amino acids en bestaat uit de drie essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine. Wat deze BCAA’s zijn leggen we uit in dit artikel. 

Wat zijn BCAA’s?

BCAA’s zijn vertakte aminozuren en essentieel om je lichaam gezond te houden. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen hiermee een belangrijk rol in de ontwikkeling en gezondheid van je spieren. BCAA’s behoren tot de 8 essentiële aminozuren en horen hiermee direct tot de belangrijkste aminozuren. 

Moet je BCAA’s nemen?

Ja, iedereen moet BCAA’s nemen. BCAA’s zijn namelijk essentiële aminozuren, dit betekend dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken en je ze dus via voeding naar binnen moet krijgen. Gelukkig krijg je vaak al voldoende BCAA’s via je voeding binnen als je eiwitrijk eet. Ze zijn van nature veel aanwezig is vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel, bonen, noten en zaden. Je kunt BCAA’s ook nemen in de vorm van een supplement.

Leucine

Leucine zorgt voor meer spieropbouw en een beter spierherstel. Dit komt doordat leucine rechtstreeks de eiwitsynthese stimuleert. Daarnaast verhoogd leucine de insulinegevoeligheid en reguleert het samen met insuline de bloedsuikerspiegel.
 

Isoleucine

Isoleucine heeft ook invloed op spieropbouw en herstel, maar wel in iets mindere mate dan leucine. Daarnaas is ook isoleucine betrokken bij de resulering van de bloedsuikerspiegel. 

Valine

Valine is onder andere belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel en heeft zorgt net als de andere aminozuren voor een goed spierherstel. 
 

Meer energie door BCAA’s ?

Bcaa’s worden tijdens inspanning omgezet in energie. Hierdoor kun je ze het beste innemen rondom het sporten.

Hoeveel BCAA’s heb je nodig per dag?

Ongeveer 40% van de aminozuren die je dagelijks binnen krijgt zouden uit BCAA’s moeten bestaan. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid BCAA’s per dag is volgens recente onderzoeken 144 mg / kg lichaamsgewicht. 

De gemiddelde dagelijkse inname ziet er dan als volgt uit:

  • Vrouwen = 9 gram per dag
  • Mannen = 12 gram per dag

Wanneer je veel sport of veel spiermassa hebt kun je iets meer BCAA’s per dag nemen. Dan zal je ongeveer tussen de 10 – 20 gram per dag zitten.

Op zoek naar een BCAA’s supplement? Hier vind je bcaa supplementen van verschillende merken. Daarnaast vindt je hier ook andere aminozuren en supplementen.

Geef een reactie