Je bekijkt nu Wat is spierpijn en hoe ga je ermee om?

Wat is spierpijn en hoe ga je ermee om?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

Spierpijn, iets wat iedereen wel een keer heeft ervaren en de meeste mensen die naar de sportschool gaan wellicht wel wekelijks of zelfs dagelijks. Er zijn twee soorten; ‘vroege spierpijn’ en ‘verlate spierpijn’. Vroege spierpijn is de pijn die je in je spieren voelt tijdens je workout in de sportschool. Dit is de opstapeling van melkzuur en dat zorgt voor een brandend gevoel. Verlate spierpijn treed 12 tot 24 uur na de training op. Waardoor ontstaat deze verlate spierpijn, betekend het dat je groeit en hoe ga je er mee om? Antwoord daarop lees je in deze blog!

Hoe ontstaat spierpijn?

Verlate spierpijn ontstaat door inspanning, zowel binnen als buiten de sportschool, waarbij microscheurtjes in je spieren ontstaan. Vooral bij het excentrische gedeelte van een oefening treedt dit op. Het excentrische deel van een oefening is waar je je spier langer maakt en daarbij het gewicht tegenhoudt, bijvoorbeeld het laten zakken van de stang bij het bankdrukken. Je ziet daarom bij sommige atleten die dagelijks trainen, dat ze volledig focussen op het concentrische deel van de beweging. Zo verlagen ze de kans op spierpijn en kunnen ze de volgende dag weer knallen in de sportschool of op het speelveld.

Ik heb spierpijn! Nu groei ik, toch?

Nou, dit hoeft niet perse het geval te zijn. Groeien is meer dan spierpijn of goed trainen in de sportschool alleen. Ja, je hebt microscheurtjes gerealiseerd en je lichaam wil deze herstellen om beter te worden, maar om dat te kunnen is ook juiste voeding en slaap nodig! Het is het totaal plaatje wat voor de groei zorgt. In onze vorige reeks van artikelen leggen we jou uit hoe je je voeding on point krijgt! Wat betreft slaap wordt tussen de zeven en negen uren per nacht aangeraden. Waarbij zeven echt de ondergrens is! Meer hierover in een volgende blog.

Met je juiste training in de sportschool geef je de voorzet en met de andere factoren maak je het af.

Hoe kun je het beste omgaan met spierpijn?

Zoals we hierboven al aangaven, slaap voldoende en nuttig de juiste voeding. Eiwitten zijn hierbij een zeer belangrijke factor voor je herstel. Hoeveel gram jij nodig hebt, is te berekenen in onze vorige blog ‘hoeveel eiwitten heb ik per dag nodig’. Daarnaast is het verstandig om de volgende dag niet dezelfde spieren te slopen in de sportschool. Neem je rust en herstel van je spierpijn! Dit kan wel 48 tot 72 uren duren, afhankelijk van de inspanning. Ben je beginner en heb je direct keihard getraind? Dan kan de spierpijn in het begin wel tot een week aanhouden! Ben je graag in de sportschool en wil je het liefst elke dag trainen? Dan is het aan te raden om een splitschema te volgen. Zo kan de spiergroep met spierpijn herstellen terwijl je de andere spiergroep traint!