RPE is de afkorting van Rate of perceived exertion en is een manier om intensiteit te bepalen. Tegenwoordig zie je de term RPE vaak voorkomen in trainingsschema’s en geeft een goede indicatie van de intensiteit waar je op moet trainen. RPE is echter een subjectieve meet methode, het gaat uit van je eigen inschattingsvermogen en dit is bij iedereen verschillend. In deze blog leggen we uit hoe je de RPE berekend en toepast in je trainingen.
Hoe bereken je RPE?
Misschien ken je de borgschool nog wel, dit is ook een methode om de mate van belasting/inspanning te meten. Bij krachttraining wordt geen gebruik gemaakt van de borgschaal, maar van RPE. Door middel van RPE kun je de intensiteit van je set bepalen. Wanneer je tijdens je set het maximaal aantal goede herhalingen hebt gedaan en je geen goede herhaling meer zou kunnen uitvoeren, wordt dit gemeten als RPE 10. Hierbij heb je dus tot spierfalen getraind. Voor elke herhaling die je met een goede vorm meer zou kunnen uitvoeren, haal je één punt van de RPE score af. Wanneer je 10 herhalingen hebt gedaan maar in totaal 13 had kunnen doen, is dit RPE 7 (10 -3 = 7).
Hoe gebruikt je RPE?
Personal trainers maken vaak gebruik van de RPE schaal. De trainer vraagt dan hoeveel herhalingen je nog zou kunnen doen in de set, zo heeft hij een goede indruk van de intensiteit waarop getraind wordt. Omdat het een subjectieve meet methode gaat de trainer natuurlijk niet alleen af op de RPE schaal. Het kan dan wel zwaar voor je aanvoelen, maar misschien kan je nog niet zo goed inschatten hoeveel herhalingen je nog “in de tank” hebt. De trainer vergelijkt de RPE schaal met de uitvoering die hij gezien heeft.
Je kunt RPE in je eigen trainingen toepassen door i.p.v. percentages van je 1RM te kiezen voor RPE. Hierbij kun je bijvoorbeeld 4 sets van 8 herhalingen op RPE 7 doen. Hierbij maak je dus gebruik van een gewicht waarmee je 11 herhalingen had kunnen doen.
Nadelen van RPE
Het grootste nadeel van RPE is dat het subjectief is, het gaat op basis van je eigen gevoel. Het is soms moeilijk om in te schatten hoe hoog de RPE nou echt was. Het juist inschatten van je RPE leer je door het toe te passen tijdens je training. Probeer eens voor jezelf een RPE score aan je sets te hangen, lukt het goed en vind je het prettige manier om de intensiteit te bepalen? Gebruikt RPE dan gerust in je volgende trainingsschema om de intensiteit van je training weer te geven.
Heb je vragen over fitness of wil je bepaald onderwerp terugzien op onze blog? Stuur je vraag via whatsapp!