Je bekijkt nu Wat is mind-muscle connection en wanneer moet je het gebruiken?

Wat is mind-muscle connection en wanneer moet je het gebruiken?

Je hebt vast wel eens van mind-muscle connection gehoord, maar wat is het nou precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we het uit

Wat is mind-muscle connection precies?

Bij de mind-muscle connection denk je tijdens de oefening specifiek aan de spieren die je wilt trainen. Hierdoor gaat alle focus naar deze spieren en ben je in staat om een extra goede spiercontractie te maken. Een goede mind-muscle connection kun je krijgen door je spieren samen te knijpen tijdens het trainen, in fitnesstermen ook wel “squeezen”  genoemd. 

Meer spiermassa door mind-muscle connection?

Onderzoeken hebben aangetoond dat de het gebruik van mind muscle-connection tijdens het trainen de spiergroei bevordert. Dit komt doordat je in staat bent om de spier specifieker aan te spreken. 

Moet je dit bij elke oefening gebruiken?

Nee, wij raden aan om bij isolatie oefeningen wel te focussen op mind-muscle connection en bij compound oefeningen meer te focussen op de beweging van je lichaam en de hoeveelheid gewicht. Bij isolatie oefeningen kun je namelijk goed focussen op één spiergroep en zo optimale spierspanning creëren. Bij compound oefeningen spreek je veel verschillende spiergroepen aan en kun je niet meer goed focussen één spier. Hierdoor kun je de squat bijvoorbeeld beter wat zwaarder doen en wat relatief weinig herhalen, door het hoge gewicht krijg je een creëer je veel spierspanning in je beenspieren. Hierbij geldt natuurlijk wel dat de vorm vanuit de basis goed moet zijn. 

Belangrijke oefeningen om te focussen op mind-muscle connection:

  • Bicep curls
  • Tricep extensions
  • Hamstring curls
  • Leg extensions
  • Chest fly
Je kunt de mind-muscle connection bij elke isolatie oefening toepassen waarbij het doel is om één spiergroep zo specifiek mogelijk aan te spreken. 
 
In onderstaande video wordt het nog eens uitgelegd door Jeff Nippard.

Geef een reactie