Je bekijkt nu Wat is de werking van beta-alanine? Krijg je jeuk?

Wat is de werking van beta-alanine? Krijg je jeuk?

De werking van beta-alanine is veel onderzocht. Het kan namelijk wel degelijk invloed hebben op je sportprestaties, maar dan moet het wel op juiste manier genomen worden. Misschien heb je beta-alanine wel eens genomen voor het trainen zonder dat je het wist. Wanneer je jeuk en tintelingen krijgt na het nemen van pre-workout komt dit door de beta -alanine.  In dit artikel lees je meer over de werking van beta-alanine en het effect op je sportprestaties.

Wat is beta-alanine?

Beta-alanine is een non-essentieel aminozuur die via de bloedbaan naar je spieren wordt geleid. Hier creëert het samen met L-Histidine carnosine. Carnosine neutraliseert het melkzuur in je lichaam en dat is erg handig tijdens het sporten. Een non-essentieel aminozuur betekend dat je lichaam dit zelf kan aanmaken en dat je het niet essentieel via je voeding binnen hoeft te krijgen. Beta-alanine is van nature aanwezig in vlees, vis en gevogelte. Omdat het lastig is om de gewenste hoeveelheid beta-alanine voor je sportprestaties via voeding binnen te krijgen, wordt vaak een beta-alanine supplementen gebruikt.

De werking van Beta-alanine

Zoals eerder vermeld kan beta-alanine het melkzuur in je lichaam neutraliseren. Tijdens het sporten bouw je namelijk melkzuur op je in je spieren, dit zorgt voor de bekende verzuring tijdens het sporten. Dat is het moment dat het lastig wordt voor je spieren om de inspanning vol te houden. In de sportschool en bij veel sporten treedt je regelmatig de verzuring in. Beta-alanine zorgt er dan voor dat je de verzuring minder is, hier kun je de inspanning langer volhouden. Bij een onderzoek op spieruithoudingvermogen werd een gemiddelde verbetering van 2.85% gevonden.

Dosering van beta-alanine

Om de gewenste hoeveelheid carnosine in je spieren op te bouwen is het belangrijk om beta-alanine dagelijks te nemen. Om de sportprestaties te verbeteren wordt aanbevolen om dagelijks 3-6 gram beta-alanine te supplementeren. Het moment op de dag waarop je het inneemt is niet echt van belang. Om de kans op onschuldige maar vervelende bijwerkingen te verkleinen kun je de dosering verspreiden gedurende de dag. Neem dan bijvoorbeeld op 6 momenten 1 gram beta-alanine.

Beta-alanine jeuk en tintelingen?

Ooit last gehad van jeuk en tintelingen op je huid door beta-alanine? Dit is namelijk een bekende bijwerking die mensen juist als prettig of vervelend kunnen ervaren. Sommige mensen krijgen een boost van het tintelend gevoel na het nemen van een pre-workout met beta-alanine, anderen vinden het echter vervelend en komen niet lekker in hun training. De jeuk en tintelingen zijn gelukkig volledig onschuldig en zou na maximaal een uur weer weg moeten zijn. Het kan even schrikken zijn als je hier niet van op de hoogte bent. 

Wil je beta-alanine eens uitproberen? Hier vindt je goede producten met beta-alanine.