Je bekijkt nu Wat is BMI en wat zegt het over je gezondheid?

Wat is BMI en wat zegt het over je gezondheid?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

BMI in de afkorting voor body mass index en is de verhouding van je gewicht ten opzichte van je lengte. Deze maatstaaf wordt vaak gebruik om te kijken of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. BMI wordt nog altijd veel gebruikt in de medische wereld en wordt hier als betrouwbaar bestempeld, maar geldt dit voor alle doelgroepen? Wanneer kan je BMI goed gebruiken en wanneer kun je beter een andere meet methode kiezen zoals bijvoorbeeld vetpercentage? Dat lees je in dit artikel.

Wat is BMI?

BMI is hetzelfde als de Queteletindex en is ooit bedankt om statistieken over groepen mensen te krijgen. De waarden werden gebruik om mensen in categorieën in te delen en niet om over- en ondergewicht vast te stellen. Hoewel BMI voor de gemiddelde persoon een prima indicatie kan geven of iemand over- of ondergewicht heeft, geeft dit lang niet bij iedereen een betrouwbaar beeld. Doordat de BMI berekening alleen kijkt naar de verhouding tussen gewicht en lengte kunnen gespierde mensen zomaar in de klasse van iemand met overgewicht vallen.

BMI berekenen formule

Je BMI waarde bereken je met de volgende formule: BMI = Gewicht / (lengte * lengte)

Voorbeeld: Laurens is 1.82 meter lang en weegt gemiddeld 79 kg. BMI = 79 / (1.82*1.82) = 23.9

In onderstaande tabel kun je zien in welke categorie je valt.

BMI categorieën

 

< 18.5

ondergewicht

18.6 – 24.9

gezond gewicht

25 – 29.9

overgewicht

>30

obesitas

Zoals jullie kunnen zien valt Laurens in de Categorie met gezond gewicht. Dit zegt echter nog vrij weinig over de gezondheid van Laurens. Hij zit aan de bovenkant van de BMI klasse, maar omdat we niks weten over zijn vet- en spiermassa hebben we geen duidelijk beeld over zijn gezondheid.

Zijn er alternatieven voor BMI?

Om een goed vast te stellen in welke categorie je valt, raden wij het aan ook gebruik te maken van Buikomvang en vetpercentage in je metingen mee te nemen. Wanneer je deze methodes combineert, krijg je een compleet beeld en kun je met zekerheid zeggen in welke klasse iemand valt.

Wil jij je BMI berekenen? Bereken je BMI direct met onze tool!

Bereken je BMI

require
require
require
require

Your BMI is......

BMIClassification
less than 18.5: Underweight
18.5 - 24.9:Normal weight
25 - 29.9:Overweight
30 - 34.9:Class I Obese
35 - 39.9:Class II Obese
40 upwards:Class III Obese