Je bekijkt nu Voordelen van het trainen met een fitness riem

Voordelen van het trainen met een fitness riem

Je hebt vast wel iemand met een fitness riem zien trainen of misschien gebruik je zelf al een fitnessriem. Waar een fitnessriem eerst vrijwel alleen werd gebruikt door olympische gewichtsheffers of powerlifters en strongmen, zie je tegenwoordig veel meer mensen die van een fitness riem gebruiken. Waar is een fitness riem eigenlijk voor en is het ook iets voor jou?

Intra-abdominal pressure

Tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld squats en deadlifts, komt er veel druk om de onderrug te staan. Om de onderrug te ondersteunen, maak je gebruik van intra-abdominal pressure. Hierbij adem je diep in, houd je de lucht vast ‘in je buik’ en span je de buikspieren aan. Om dit makkelijker te maken kan je gebruik maken van een fitness riem. Bij het inademen en vasthouden van de lucht, druk je je buik tegen de fitnessriem aan. Hierdoor is het makkelijker om intra-abdominal pressure uit te voeren en is je uitvoering van de oefening makkelijker. Het is wel belangrijk dat je eerst de techniek van de oefening juist onder de knie hebt!  Ga pas aan de slag met een fitness riem wanneer je met zwaardere gewichten traint. 

Tegengaan bolling van de rug

Het beste voorbeeld hiervan is bij zware deadlift waarbij het ego groter is dan de kracht. Maar ook bij ervaren krachtsporters met goede techniek is soms een kleine bolling van de onderrug aanwezig. Bij het gebruik van een fitness riem verklein je de ruimte die je rug kan bollen. Zo kan je bijvoorbeeld op een powerlifting wedstrijd toch je record verbeteren zonder daar geblesseerd van te raken. Wij raden natuurlijk aan om bolling van de rug volledig tegen te gaan en met de juiste techniek en kracht het gewicht te verplaatsen.

Is een fitness riem iets voor jou?

Train je alleen met hoge herhalingen (8+), dan is een fitnessriem niet noodzakelijk voor jou. Train je echter regelmatig met zwaar gewicht en weinig herhalingen zoals 3×5 of 4×6, dan is een fitnessriem wel nuttig voor je! Naast de voordelen die hierboven benoemd zijn, kun je met een fitness riem vaak ook net iets meer gewicht aan. Dat zorgt weer voor meer progressie!

Gebruik dus een fitness riem om betere intra-abdominal pressure te creëren, blessures tegen te gaan en records te verbreken!

Weet je niet welke fitness riem je moet kiezen? Wij raden een lever belt aan! Een leverbelt kun je door middel van een clip sluiting eenvoudig los maken na je set, je hoeft de fitness riem dan niet helemaal af te doen!

Fitness riemen zijn hier de verkrijgen. (klik hier)