Je bekijkt nu Krachtsport, wat is dat nou eigenlijk?

Krachtsport, wat is dat nou eigenlijk?

Veel mensen associëren krachtsport met krachttraining. Iedereen kent het wel. Grote, gespierde, schreeuwende mannen die met ijzer rond gooien. Maar wat is krachtsport nou eigenlijk? Krachtsport is een verzamelnaam voor verschillende krachtsporten. Maar is fitness eigenlijk wel een krachtsport? Lees snel verder welke sporten nou tot de krachtsport behoren…

Krachtsport… een tak van sport?

Krachtsport is een sport waarin lichamelijke spierkracht een prominente rol speelt en vaak wordt dit geassocieerd met bodybuilding. Maar krachtsport an sich bestaat uit veel meer dan alleen lichamelijke spierkracht. Zoals eerdergenoemd is krachtsport een verzamelnaam voor verschillende krachtsportdisciplines waarin verschillende doelen worden nagestreefd. Elke krachtsportdiscipline heeft zijn eigen kenmerken waarbij hetzelfde doel wordt nagestreefd. 

Welke krachtsportdisciplines zijn er?

Enkele populaire krachtsportdisciplines zijn gewichtheffen, powerlifting, armdrukken, bodybuilding en crossfit. Daarnaast zijn er nog veel andere sporten die onder krachtsport vallen, denk hierbij aan roeien, polstokhoogspringen en kettlebellwerpen. Maar ook de sterkste man-competities en worstelen vallen onder de krachtsport. Dit is slechts een greep uit een lange lijst van krachtsportdisciplines.

krachtsport discipline

Krachtsport vs krachttraining

Krachtsport is dus een verzamelnaam voor verschillende krachtsportdisciplines. Krachttraining vormt een groot onderdeel van de verschillende disciplines. Krachtsporters hebben immers spierkracht nodig om beter te worden in hun sport. Denk hierbij aan een gewichtheffer die over een periode van tijd, periodiek zwaarder traint om zijn maximale kracht te vergroten. Krachttraining vormt dus veelal de basis van verschillende krachtsportdisciplines. Elke vorm van krachtsport heeft een eigen vorm van krachttraining waarin het doel van de specifiek sport eigen is.  In tegenstelling wat veel mensen denken bestaat krachtsport niet alleen uit het trainen met zware gewichten maar wordt er ook getraind op explosieve kracht, krachtuithoudingsvermogen en conditie.

Is fitness is eigenlijk wel een sport?

 

Het aantal fitnesslocaties is de laatste jaren erg gegroeid en in de volksmond hoor je vaak dat iemand aan fitness doet. Maar is fitness eigenlijk wel een krachtsport?

 “sport is een menselijke activiteit die veelal plaatsvindt in een specifiek organisatorisch verband maar ook ongebonden kan worden verricht, doorgaans met gebruikmaking van een specifiek ruimtelijke voorziening en/of omgeving, op een manier die is gerelateerd aan voorschriften en gebruiken die in internationaal verband ten behoeve van prestaties met een competitie- of wedstrijdelement in de desbetreffende activiteit of verwante activiteiten tot ontwikkeling zijn gekomen”

 

Fitness is een sportactiviteit om een fysiek of mentaal doel na te streven. Iemand die aan fitness doet streeft vaak een eigen doel na. Vaak wordt met fitness een sportactiviteit in de sportschool bedoeld. Maar krachtsporters trainen ook in fitnessfaciliteiten, doen zij dan ook aan de sport fitness? Het doel door aan fitness te doen kan hierin verschillen, van afvallen of gespierder worden tot aan trainen voor een krachtsport. Is fitness een sport of toch een naam voor een sportfaciliteit om aan krachtsport te doen? Mensen die aan fitness doen zijn fysiek hard bezig om een bepaald doel na te streven. Maar door het missende element van sporteigen competities, wedstrijden en reglementen woedt de discussie nog vaak. Anderzijds kun je zeggen dat het gros van fitnessbeoefenaars recreatief aan bodybuilding, powerlifting of crossfit doet i.p.v. fitness.

 

 Valt fitness onder de krachtsport? Laat het ons weten!