Je bekijkt nu Knieën voorbij de tenen bij het squaten gevaarlijk?

Knieën voorbij de tenen bij het squaten gevaarlijk?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

Het is één van de bekendste uitspraken die je hoort als het om de squat gaat: ‘je knieën mogen niet voorbij je tenen!’ Het zou schadelijke zijn voor je knieën, maar is dat eigenlijk wel zo?

Waar komt het vandaan?

Waar deze bekende uitspraak ontstaan is, is voor ons niet bekend. Wij hebben het vermoeden dat het ontstaan is om de foutieve ‘knees-first’ squat te tackelen. Bij de ‘knees-first’ squat buigen de knieën eerst naar voren en komt de daadwerkelijke squat daarna pas. Hierdoor komt er inderdaad onnodig veel druk op de knieën. Daarnaast kun je minder kracht leveren!

Door een ‘hips-first’ aanpak te gebruiken, voorkom je dit! Daarnaast houd je bij deze uitvoering het zwaarte punt op het midden van je voet. Vanuit die positie kan je maximale kracht leveren.

Knees-first

Hips-first

Het vervolg

Om het zwaartepunt op het midden van je voeten te houden, zullen je knieën bij een bepaalde diepte naar voren moeten. Bij de meeste mensen tot over de tenen om minstens parallel te squaten met de vloer. Als je je knieën niet naar voren beweegt, zul je uit balans raken en de kracht verliezen in de squat. Óf je compenseert door je rug naar voren richting de vloer te bewegen, waardoor die bijna parallel is met de vloer. Hierdoor komt er veel druk op de onderrug te staan waardoor de essentie van de oefening verloren gaat en je jezelf kwetsbaar maakt voor een rugblessure!

Maar is het gevaarlijk?

Doe je een ‘knees-first’ squat, kom je met je hakken van de grond en zet je alle druk op je tenen? Ja, dan is het waarschijnlijk gevaarlijk voor je knieën en loop je tegen blessures aan. Maar om een juiste correcte squat uit te voeren, is het in de meeste gevallen zelfs nodig om je knieën voorbij je tenen te bewegen. Door de juiste plaatsing van het zwaartepunt en met een rechte rug is het niet gevaarlijk! Om voldoende diepte te halen en het zwaartepunt op de juiste plek van je voet te behouden, is het in de meeste gevallen onvermijdbaar om je knieën niet voorbij je tenen te bewegen.

Conclusie

Je knieën mogen (en moeten meestal) voorbij je tenen komen tijdens het squaten, mits deze juist wordt uitgevoerd met de ‘hips-first’ aanpak! Blijf rechtop met je bovenlichaam, behoud het zwaartepunt op het midden van je voet, squat minimaal parallel en grow those legs!