Je bekijkt nu Is krachttraining goed voor kinderen en jongeren?

Is krachttraining goed voor kinderen en jongeren?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

Een paar jaren geleden werd er gedacht dat krachttraining voor jongeren schadelijk kan zijn. Er werd gedacht dat de kans op blessures en schade aan groeischijven zou worden beïnvloed, dit in negatieve zin. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen of krachttraining goed is voor jongeren? Ja, als het met professionele begeleiding en op de juiste leeftijd gebeurd.

Nu is het zo dat bij elke sport een kans bestaat op blessures en schade aan de groeischijven. Bij sporten zoals voetbal en volleybal komen blessures veel vaker voor dan bij fitness. Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat de training altijd onder deskundige begeleiding moet plaatsvinden. Die deskundige begeleiding kan bestaan uit een fitness-instructeur met kennis van krachttraining bij jongeren. Dit zou de kans op blessures aanzienlijk verkleinen.

Vanaf 7 jaar

Er zijn meerdere onderzoeken geweest die op zoek zijn gegaan naar de vraag: wanneer kan een kind aan krachttraining beginnen? Daaruit is gebleken dat vanaf het zevende levensjaar gestart kan worden met enige vorm van krachttraining. Dit is uiteraard met aandacht voor juiste techniek, licht gewicht en waarbij er niet minder dan 7 herhalingen aan maximaalkracht per set gedaan mag worden.

Vanaf 10 jaar

Wanneer een kind ongeveer 10 jaar is, ontstaat vaak een flinke toename in kracht. Dit komt door betere aansturing van de spieren door de zenuwen. In deze fase kan  al wel wat aan fitness worden gedaan, maar moet nog worden gewacht met het trainen op “maximaal kracht”. Er kan het best worden gestart met balans en coördinatietraining. Dit zorgt ervoor dat er wordt geleerd om de spieren beter aan te kunnen sturen en hierover meer controle te krijgen.

Vanaf 12-14 jaar

Als kinderen de puber fase ingaan (14 jaar bij jongens en 12 jaar bij meiden) neemt de toename in hormonen toe, waardoor ze sterker worden en spiermassa aankomen. Deze spiermassa kan  vergroot worden door krachttraining en kan er zelfs wat aan “maximaalkracht” worden gedaan. Jonge atleten/sporters zouden hun fysieke prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren als zij krachttraining programma’s volgen waarbij met minder herhalingen en een hogere intensiteit wordt getraind.

Kortom

Aansluitend kan krachttraining bij alle leeftijden gecombineerd worden met andere sporten. Zo is de combinatie tussen krachttraining en sport specifieke training zelfs meer bevorderlijk voor de sportprestaties dan dat er alleen sport specifiek getraind wordt. Hierbij moet er wel gelet worden op de intensiteit van de trainingen in combinatie met de leeftijd van deze jonge sporters.