Je bekijkt nu Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Lukt het jou maar niet om gemotiveerd te blijven om te blijven sporten terwijl anderen elke dag sporten en balen als ze een training over moeten slaan? Wil je wel sporten, maar haak je elke keer weer af? In dit artikel lees je hoe je van sporten een gewoonte kan maken om doelstellingen te behalen en een gezondere lifestyle te creëren!

Begin klein!

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk rond oud en nieuw. Je hebt lekker van de kerst genoten, de oliebollen van de buren opgegeten en vaak diep in het glaasje gekeken. Je kijkt in de spiegel en zegt dat je als goed voornemen vijf keer in de week gaat sporten. De eerste drie dagen gaan goed, maar daarna haak je alweer snel af en ben je weer terug bij af. Wat opvalt bij de meeste gedachtes en acties richting verbetering is dat de stappen veel te groot zijn. Om van sporten een gewoonte te maken, moet je klein beginnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je elke maandag een uurtje gaat sporten. Dit is veel haalbaarder dan direct vijf keer in de week! Met deze haalbaarheid komen we bij het volgende punt.

Beloon jezelf!

Om een nieuwe gewoonte aan te leren, is het goed om jezelf te belonen nadat je de gewoonte hebt uitgevoerd. Zo krijg je een positieve gedachte bij deze gewoonte, in dit geval sporten. Een voorbeeld is dat je na het uurtje sporten op de maandag je naar de massagesalon mag om even lekker bij te komen. Een ander voorbeeld is om met jezelf af te spreken dat wanneer je vier weken op rij op de maandag hebt gesport, je de nieuwe sportschoenen mag kopen die je in de winkel zag staan. Je kan deze beloningen dus goed koppelen aan het aanleren van sport als gewoonte! Door deze beloningen wordt je nieuwe gewoonte om te sporten dus gekoppeld aan een geluksmoment.

Maak doelstellingen!

Doelstellingen zijn de mijlpalen waar je naar toewerkt. Om sporten als gewoonte te maken, zul je doelstellingen moeten zetten. Zo heb je een stip op de horizon waar je naartoe kan werken. Net als bij de eerste tip is het belangrijk om met deze doelstellingen klein te beginnen. Onhaalbare doelstellingen resulteren in telleurstelling, wat snel in afhaken kan resulteren. Om van sporten een gewoonte te maken, is het slim om vaak doelstellingen te behalen zodat je continue progressie ziet en maakt. Dit laat je inzien dat wat je doet helpt en motiveert je om door te gaan. Een voorbeeld hierbij is om een minuut aan elkaar hard te lopen. Als je dit haalt, beloon je jezelf hiervoor en zet je een nieuwe doelstelling. Dit kan twee minuten achter elkaar hardlopen zijn en zo bouw je in kleine stapjes de doelstellingen op.

Geef het tijd!

Ook als je deze stappen hiervoor keurig uitvoert, zal sporten binnen twee weken niet een gewoonte voor je zijn. Volgens neurologen duurt het zo’n 40 tot 66 dagen voordat iets een gewoonte wordt. Dit betekend dus dat je tijd moet investeren! Ontwikkel doorzettingsvermogen, smash your goals, beloon jezelf en ervaar de voordelen van sporten! Zo wordt het een gewoonte en wordt jij misschien wel degene die baalt als een stekker als je een keer een training moet overslaan.