Je bekijkt nu Gapen tijdens het sporten, hoe komt dat?

Gapen tijdens het sporten, hoe komt dat?

Gapen in de vroege ochtend voordat die bak koffie in je maag ligt is niet raar voor ons. Voordat je aan je werkdag begint wordt er eerst met kleine oogjes en mede collega’s verzameld bij het koffiezetapparaat. ” Ahhhhhhhh” (gaap) “Eerst even een bakkie koffie hoor!”. Deze vorm van gapen relateren we vervolgens aan het nog te moeten “opstarten” van ons lichaam. Nadat de dag zijn einde nadert, begint het gevoel achter in de keel weer op te komen. Maar het is niet perse zo dat we na een slechte nacht meer gapen, we gapen ook vaak in situaties waarin we helemaal niet duf zijn. Toch wordt er gemiddeld 23 keer per dag gegaapt! Een moment waarbij veel mensen moeten is gapen is tijdens het sporten.

Om erachter te komen waarom we soms zoveel moeten gapen tijdens het sporten, moeten we er eerst achter komen waarom we gapen!

Gapen om spanning te verminderen

Waarom we gapen blijkt een nog onbeantwoorde vraag. Wetenschappers proberen al jaren het mysterie achter gapen op te lossen, zo hebben ze al een hoop theorieën geïntroduceerd. Het kan bijvoorbeeld sociale spanning verminderen, ziekteverwekkers uit de keel verwijderen en het kan er aan liggen dat het zuurstofniveau in de longen laag is. Een gaap is dan een methode die de hersenen gebruiken om voor een grote hap zuurstof te zorgen.

Gapen is aanstekelijk

Gapen kan daarnaast ook aanstekelijk werken. Het zien van iemand die gaapt kan een trigger geven om zelf ook te moeten gapen. De theorie hierachter blijkt dat we een universele reflex hebben om empathie van anderen te voelen.

Zuurstof tekort tijdens het sporten

Tijdens een sessie in de sportschool hanteren we een snellere ademhaling. Deze manier van ademen bevat minder zuurstof dan wanneer we op een rustigere manier ademen. Daarbij komt kijken dat we onze ademhaling ook op slot zetten wanneer de inspanning groot is. Het bloed word op deze manier zuurstof armer waardoor er een trigger naar het brein kan worden gestuurd om te gapen. Hierdoor krijgen we een flinke slok zuurstof in onze longen die de bloedcellen vervolgens weer opnemen. Een tip om minder te gapen tijdens het fitnessen is dat er gelet moet worden op een juiste ademhaling. Adem uit bij de fase van het kracht leveren en adem in bij de fase waarin je het gewicht terug brengt.

Temperatuur regulatie tijdens het sporten

Tijdens het sporten stijgt het lichaamstemperatuur en beginnen we te zweten. Door te zweten daalt het lichaamstemperatuur weer. Echter is dit soms niet genoeg, vooral niet voor de hersenen. Moet je vervolgens gapen tijdens het sporten? Dan komt dit waarschijnlijk dat je lichaam zichzelf wilt laten afkoelen. Een grote teug koude lucht kan helpen om het lichaamstemperatuur omlaag te brengen.

Wanneer je sport in een warmere omgeving kan het zomaar zijn dat je meer moet gapen dan wanneer er een goede airconditioning aanwezig is. Hoe warmer je lichaam het heeft, hoe vaker je gaapt. Om het brein af te koelen kun je een natte doek op je voorhoofd leggen. Hierdoor kan het gapen worden verminderd.