Je bekijkt nu Fitness voeding 101: Nutriënt timing

Fitness voeding 101: Nutriënt timing

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voeding

Veel mensen hebben problemen met het volhouden van hun dieet of weten niet hoe zij dit aan moeten pakken. Het onderstaand nutrition model gaat jou helpen! Elke zondag verschijnt een nieuwe blog over de voedingspiramide, tot de piramide compleet is. Probeer de tips in deze blog’s toe te passen in de praktijk.

Maakt het uit voor je herstel hoe laat je iets eet? Nutrient timing betekent eenvoudigweg specifieke voedingsstoffen (zoals eiwitten of koolhydraten) eten in specifieke hoeveelheden op specifieke tijden (zoals vóór, tijdens of na de training).

Nutriënt timing

Er zijn vele onderzoeken naar gedaan om te bepalen wanneer je nou het beste wat kan eten om het meeste rendement uit je training en herstel te halen. Rond het jaar 2000 is in verschillende studies te lezen dat we de maaltijden verdelen in post-workout (PW) of op elk moment (EM), onder deze categorieën verstaan we dat je verschillende maaltijden op verschillende tijdstippen van de dag eet. Bijvoorbeeld:

PW-maaltijden zijn hoger in koolhydraten, vooral sneller verteerbare koolhydraten (zoals aardappelen of rijst) of zoetere koolhydraten (zoals fruit).

EM-maaltijden bevatten minder koolhydraten, en richten zich meer op magere eiwitten plus gezonde vetten en vezelrijke groenten.

Dit is uiteraard waar, maar nu dat we in een tijd leven dat er steeds meer kennis wordt vergaard krijgen de studies uit 2000 wat ‘’zwakke knieën’’.  Zo bestaan er vandaag de dag meerdere theorieën. 1 daarvan is het Intermittent Fasting.

Intermittent fasting

Het concept van Intermittent Fasting is dat je de maaltijden die je normaal gedurende een volledige dag eet, in een korter tijdsperiode consumeert. Stel dat je een dag van 08.00 tot 23.00 wakker bent zou dit betekenen dat je over die gehele dag 15 uur eet. Intermittent Fasting maakt dit korter naar bijvoorbeeld 8 uur. Door het eerste deel van de dag te vasten bootsen wij het eetpatroon van onze verre voorouders na. In theorie zouden onze hormonen langer bezig zijn met vet verbranden in plaats van het opslaan daarvan.

Geconcludeerd bestaan er een hoop theorieën wanneer je het beste wat kunt eten. Dit staat op plek 4 van de piramide omdat dit erg individueel afhankelijk is wat het beste voor jouw werkt.

Volgende week komt het laatste onderdeel van de voedingspiramide aan bod, supplementen. Welke rol spelen supplementen in je voedingspatroon en hoe belangrijk zijn ze. Heb je vragen? Stel ze gerust via info@pushenpull.nl