Je bekijkt nu Fitness voeding 101: Micronutiënten

Fitness voeding 101: Micronutiënten

Veel mensen hebben problemen met het volhouden van hun dieet of weten niet hoe zij dit aan moeten pakken. Het onderstaand nutrition model gaat jou helpen! Elke zondag verschijnt een nieuwe blog over de voedingspiramide, tot de piramide compleet is. Probeer de tips in deze blog’s toe te passen in de praktijk.

Kom jij wel aan jou dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen? En wat voor rol spelen ze op een gezonde lifestyle? Op plek 3 van het nutrition model staan de vitaminen, mineralen en spoorenelementen, kortgezegd micro’s.

Micronutriënten

Het spreekt voor zich dat ons lichaam voedingstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren en daarbij een bijdrage levert aan ons spierherstel. Naast de macro’s komen in ons eten en drinken ook kleinere hoeveelheden stoffen voor die een belangrijke rol spelen in het reguleren van allerlei zaken in ons lichaam. Bij een goed uitgebalanceerd dieet krijgen wij al genoeg micro’s binnen, maar soms kan het zo zijn dat we een voedingssupplement in schakelen om aan die behoefte te voldoen. Daarbij is het altijd belangrijk om dit goed geïnformeerd te doen en daarin niet door te slaan.

Wat zijn vitamines en Mineralen?

Vitamines en mineralen hebben veel overeenkomsten. Beide zijn ze onmisbaar bij veel lichaamsprocessen. We hebben ze nog voor normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven.  Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. We krijgen ze binnen binnen via onze voeding, maar leveren geen energie zoals macronutriënten dat doen. Met een compleet voedingspatroon hoef jij je weinig zorgen te maken om te tekort aan vitamines en mineralen. ze zitten namelijk is veel in groente, fruit, noten, vlees, vis en zuivel producten. 

Belangrijke vitamines en mineralen bij het sporten

Bij het sporten gebeurt er van alles in je lichaam. Je hartslag versnelt, je bloed stroomt sneller en je hersenen geven allerlei stoffen af. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat de bewegingen goed verlopen en dat je een prettig gevoel krijgt van het sporten. Vitamines en mineralen hebben invloed op deze processen:

  • B-vitamines (B2, B3, B5, B6, B11 en B12): Helpen bij vermoeidheid zorgen dat je je fit voelt
  • Vitamine C: geeft extra energie bij vermoeidheid
  • Vitamine D:  zorgt voor sterke botten en speelt een rol bij de spierfunctie
  • Magnesium: is goed voor de werking van de spieren
  • IJzer: is belangrijk voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam

Een leuk weetje

Wist je dat vitamine B bijvoorbeeld ook haarverlies tegengaat? Dat komt doordat vitamine B zuurstof en nutriënten door je lichaam transporteert, dus ook naar je hoofdhuid. Zo kan je haar beter groeien. (bron)

Micro’s staan misschien wel op de derde plek van het nutrition model. Maar wil jij je energiek, goed en uiteindelijk gelukkig voelen? Dan zijn de micro’s onmisbaar uit een gezonde lifestyle!

Volgende week gaan we het hebben over nutriënt timing, oftewel de juiste momenten om bepaalde voeding binnen te krijgen. Heb je vragen? Stel ze gerust via info@pushenpull.nl