Je bekijkt nu Fitness doelen stellen? Bedenk dit eerst!

Fitness doelen stellen? Bedenk dit eerst!

Krachttraining is geen sprint maar een marathon. Deze marathon wordt ingezet om fysieke en mentale resultaten te produceren. Tijdens het rennen van deze marathon zijn we vaak opzoek naar het ideale trainingsprogramma. Daardoor verliezen we consistentie, door veel wijzigingen toe te brengen verander je steeds van koers en behaal je niet de resultaat dat je wilt. In dit artikel lees je  aan welke principes je trainingsplan moet voldoen om hem consistent te kunnen volhouden. Zet jezelf niet aan op een mislukking voordat je begint, zoals vaak wordt gedaan.

Het maakt niet uit hoe goed jouw trainingsplan is, als jij je er niet aan kunt houden heeft het weinig zin. Zo voldoet een goed trainingsplan aan de volgende eisen.

  • Realistisch
  • Aangenaam
  • Flexibel

Realistische Fitness doelen stellen

Bodybuilders en powerlifters hebben een specifieke wedstrijddatum wanneer zij moeten pieken. De recreatieve sporter wil vaak strak in zijn vel op het strand paraderen. Vanuit hier kan er een plan worden gesmeed van een aantal weken om dit doel te bereiken. Zo moet er week voor week vooruit gepland worden.

Als je een trainingsschema van je favoriete bodybuilder overneemt en die zegt dat je 6 dagen per week twee uur lang moet trainen, dan is dit voor veel mensen niet realistisch. Je fitness doel is namelijk totaal anders dan dat van fulltime bodybuilder, laat staan als je dit moet combineren met een fulltime baan met een gezin en sociaal leven. Verwacht dan ook niet de resultaten van een fulltime bodybuilder. Begin met wat je kunt doen, voordat je besluit wat je moet doen! Het is van essentieel belang om na te denken over wat je realistisch gezien kan en wil bereiken op lange termijn.

Aangenaam Fitnessplan

Als je een plan hebt waar jij je prettig bij voelt en die goed in je planning past hou je deze langer vol dan het “optimale plan” wat energie kost en waar je geen passie voor hebt. Het klinkt logisch, maar Bedenk wat jij leuk vindt aan het trainen en verwerk dit in je training. Op deze manier blijft het trainen leuk, waardoor je het langer volhoudt.

Flexibel Fitness plan

Je hebt een plan voor de lange termijn opgesteld die realistisch is en die bij jou past. Ongetwijfeld zullen er momenten komen dat je moeite hebt om te gaan trainen wanneer je dit wel hebt gepland. Door werk, familie omstandigheden etc., kan het voorkomen dat je flexibel moet zijn en op een ander tijdstip moet trainen. Rekening houden met stress en je energie level (slecht geslapen) moet ervoor zorgen dat het opgestelde doel op lange termijn gehaald gaat worden!

Mocht dit bovenstaande op orde zijn dan kan er vervolgens gekeken worden naar Volume, intensiteit en de frequentie van je trainingsplan. Hoeveel herhalingen of setjes moet je precies doen? Hierover meer in het artikel van volgende week!