Je bekijkt nu De beste muziek voor fitness, verbetert het je sportprestaties?

De beste muziek voor fitness, verbetert het je sportprestaties?

Heb je ooit nagedacht over de invloed jouw muziek keuze op je fitness training? Zodra je de sportschool binnen loopt komt de opzwepende muziek je al tegemoet. Door vervolgens een blik te werpen hoe het er binnen bij staat zie je dat fanatiek aan fitness wordt gedaan, met daarbij de nodige oordopjes of koptelefoons. Kortom, muziek leeft in de fitness!

Muziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak en is er in talloze vormen en stijlen. Muziek is echter veel meer dan slechts vermaak, muziek  speelt namelijk in op emotie en kan de mens gelukkig of juist verdrietig maken. Het mooie hiervan is dat muziek je ook energie kan geven of je juist tot rust laten komen. Muziek is niet meer uit het leven te denken. Het wordt overal afgespeeld, denk hierbij aan de auto rit, thuis, op stap en in de sportscholen om een paar voorbeelden te noemen.

De juiste BPM bij fitness

Tegenwoordig worden er al verschillende afspeellijsten en mixtapes gemaakt voor de sportscholen. De muziek bestaat voornamelijk uit een hoge beats per minute, ook wel BPM genoemd. De gemiddelde BPM bij fitness ligt vaak tussen de 110 en 160. Dit wordt door veel sporters als prettig ervaren. Bij bijna alle groepslessen die worden gegeven in de sportschool wordt muziek gebruikt. Denk hierbij aan Spinning, Tabata of Bodypump. Bij elk van deze lessen wordt er muziek gebruikt om de deelnemers te stimuleren en het prestatievermogen te vergoten. Het BPM kan ook een bepaald ritme leveren waarop bewegingen op dezelfde maat moeten worden uitgevoerd. Dit kan iemand aanzetten om toch net even sneller te laten bewegen dan wanneer er geen muziek wordt gebruikt.

Dopamine

Muziek zorgt ook voor een fijn gevoel door stimulering van de beloningsystemen in de hersenen. Zo kan er dopamine vrijkomen in de hersenen wanneer er vrolijke en opzwepende muziek wordt afgespeeld. Dit stofje zorgt er onder andere voor dat je een betere bewegingscontrole hebt over je lichaam en je kan er doelgerichter door denken. Dit speelt een belangrijke rol bij verschillende sporten. 

Zo ook bij krachttraining. Uit onderzoek blijkt dat sporters die muziek horen bij een oefening waarbij er een gewicht langer wordt vastgehouden op een bepaalde positie ze het langer vol houden dan de mensen die geen muziek kregen te horen. Zo kan er worden vastgesteld dat het ook invloed heeft op de isometrische krachtinspanningen. 

Fitness muziek streamen

Het welkbekende muziek streaming bedrijf Spotify heeft samengewerkt met Shaun T, fitnessgoeroe en oprichter van Insanity, en met een expert op het gebied van muziek en trainingen, Dr. Costas Karageorghis. De doelstelling van de samenwerking was om de populairste fitnesstrends te identificeren en daar de perfecte soundtrack voor samen te stellen om het meeste uit iedere fitness training te kunnen halen.

Opzoek naar goede fitness muziek? Beluister de Push & Pull Fitness spotify lijst!