Je bekijkt nu Alcohol en fitness, hoe gaat dat samen?

Alcohol en fitness, hoe gaat dat samen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fitness

‘Als je aan fitness doet kan je geen alcohol meer drinken’. Een veel voorkomende opmerking, maar is die wel terecht? Nu dry-januari er bijna opzit, is het goed om te weten wat alcohol met je lichaam doet met betrekking tot je fitness. Is alcohol en fitness echt een ‘no-go’… of niet?

Alcohol en afvallen

Aller eerst kijken we naar alcohol drinken en afvallen. Volgens veel mensen een onmogelijke combinatie, maar is dat wel zo? Je lichaam behandeld alcohol op dezelfde manier als gif. Zolang je alcohol in je lichaam hebt, is het de primaire taak van je lichaam om dit uit de weg te ruimen. Hierdoor worden voedingstoffen grotendeels ‘verschoven naar de opslag’. Uit onderzoek blijkt dat tijdens en kort na alcoholconsumptie, de vetverbranding stukken lager is. Hier komt waarschijnlijk ook het idee vandaan dat alcohol en fitness absoluut niet samen gaan. Toch is het zeker mogelijk om af te vallen en alcohol te blijven drinken.

Afvallen komt er kort gezegd op neer dat je in een calorie-tekort zit. In alcohol zitten, naast je macronutriënten, ook calorieën. Namelijk 7 kcal per gram alcohol. Als je vaak drinkt en daardoor regelmatig niet in een calorie-tekort zit, dan zal je inderdaad niet afvallen. Maar als je ondanks alcoholconsumptie niet over je caloriedoel heen komt, kun je dus toch afvallen! Een grote valkuil die vaak op de loer ligt is de honger na het avondje stappen! Wees dit de baas!

Alcohol en spieren opbouwen

Wanneer het aankomt op spieropbouw, dan speelt het hormoon testosteron een grote rol. Tijdens een onderzoek werd bij dronken mannen een testosterongehalte gemeten die 45% lager is dan bij de nuchtere man. Opvallend was dat bij dronken vrouwen het testosteron 5 keer zo hoog was. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het remmende effect van alcohol op testiculair testosteron.

Alcohol heeft een negatieve werking op ‘muscle protein synthesis’ bij mannen. Dit is simpel gezegd het repareren/opbouwen van je spieren. Zelfs als de proteïne inname optimaal is, zorgt alcohol er bij mannen voor dat je niet optimaal hersteld. Bij vrouwen is dit effect niet gevonden waardoor zij zich waarschijnlijk minder zorgen hoeven te maken om verlies van spiermassa bij overmatig alcohol consumptie.

Alcohol en Fitness combineren

Alcohol en fitness is dus wel te combineren, mits de andere factoren on point zijn. Zorg ervoor dat je voeding en trainingen goed voor elkaar zijn en drink niet te vaak en te veel. Het zijn niet alleen de directe effecten van alcohol op je lichaam, maar ook de gevolgen die je de volgende dag tegenkomt. Vermoeidheid, dehydratie en verstoorde slaap zijn een aantal factoren die je prestaties flink in de weg kunnen zitten. Om alcohol en fitness goed te combineren is aan te raden om een rustdag te plannen na je avondje stappen.

Let op: De effecten van alcohol die in deze blog zijn beschreven, zijn niet alle effecten van alcohol! Geniet, maar drink met mate.

Jeff Nippard heeft een video gemaakt over dit onderwerp, bekijk de video hieronder!